Boekje

** Een blog over het schrijven van verhalen en boeken **

Nanine Kamp
BoekjeArchieven

Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008
Archief 2007


RSS feed
Atom feed
Home


Nanine Kamp
Vanuit het hart.
(7 Apr 2008, 15:57:00)

Onlangs las ik een blog dat ging over een boek dat door een ander was ingekort. Ik zelf heb ook dat je altijd merkt wanneer een boek ingekort is. Het verhaal loopt dan niet meer, is niet meer aantrekkelijk.
Ik kan me voorstellen dat de persoon die het boek inkort zijn best heeft gedaan, en dat hij misschien zelfs wel trots is op het resultaat. Maar toch, het verhaal mist kracht. Wat is die kracht? Waarom heeft de schrijver dat wel, en de inkorter niet?
Ik denk dat het missende element de kracht van de authenticiteit is. De inkorter is technisch bezig: het verhaal moet korter, en hij schaaft en hij schuurt om aan die eis te voldoen. Maar de schrijver heeft dat niet. Hij is niet aan het schaven en het schuren, hij is aan het scheppen. En ik denk dat dat het verschil maakt: het hart. Het verschil tussen een technische klus, en een schepping.
Een mens heeft geleerd echt van onecht te onderscheiden. Het merkt wanneer iets direct vanuit het hart komt. Hij voelt dat. De tekst raakt je dan. Hoe het precies gaat, kan je niet aanwijzen in de zinnen. Het zit gewoon goed. Daarom kan je zoiets ook nooit imiteren. Imitatie, ook van zinnen die je mooi vindt, is per definitie altijd namaakwerk. En mist dus de authenticiteit
Probeer daarom in je boeken niet te imiteren. Probeer echt te zijn. Schrijf vanuit je hart. Schrijf wat je wilt uiten. Dat is de beste manier om een stuk dat raakt op papier te zetten.

(Vorig stukje: Prachtige zinnen.)Reacties:


Schrijf uw reactie!
Naam:


Mail-adres (niet verplicht):


Links

Schrijf je eigen Biografie!
- aan de hand van 100 vragen
- plaats er foto's bij
- onbeperkt veranderen of aanpassen
- zichtbaar voor andere of onzichtbaar, wat jij wil!


Brieven aan niemand anders.
Deze blog heeft tot doel om het met de hand schrijven van brieven te populariseren.

NaNoWriMo? | National Novel Writing Month
Jaarlijks terugkerend evenement in November om een boek te schrijven.

Leerwiki.nl
Vind je het leuk om te schrijven, en er ook nog wat mee te verdienen, meld je aan op leerwiki.nl. Je wordt super goed geholpen, en het is hardstikke gezellig!

De site voor uw verhalen en gedichten voor BelgiŽ en Nederla
Druk-bezochte site waarop je je verhalen kunt plaatsen. Ook is er een forum, en een workshop.


Meer links...
Nieuwe link:


Anno 2008
Pages created by nanny