Boekje

** Een blog over het schrijven van verhalen en boeken **

Nanine Kamp
BoekjeArchieven

Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008
Archief 2007


RSS feed
Atom feed
Home


Nanine Kamp
Prachtige zinnen.
(17 Mar 2008, 07:11:54)

Deze week is het boekenweek, en gisteren kwam ik ze weer tegen: de prachtige zinnen: vreselijk lange zinnen die op een poŽtische manier iets vertellen. De zinnen worden prachtig gevonden door hun woordkeus, en door hun manier om via beeldspraak iets te beschrijven. Ze worden daardoor als grote vondsten beschouwd.
Op zichzelf bekeken zullen de zinnen ook wel prachtig zijn; maar in de context waarin ze worden gebruikt, een verhaal, misstaan ze gewoon. De lange zinnen houden het verhaal op: De lezer moet zijn hoofd erbij houden, en moet in sommige gevallen zelfs puzzelen om eruit te komen wat wordt bedoeld. Al die tijd is hij niet meer met het verhaal zelf bezig. Hij is als het ware teruggestapt naar de werkelijkheid. En dat is jammer.
Mijn mening is dat het in een goed verhaal er om gaat of je de lezer mee kunt nemen. Of je in staat bent hem of haar de dingen te laten beleven. Ik denk ook dat dat het is wat lezers zoeken: Ze zoeken ervaring, om hun eigen leven er mee te verrijken. De zinnen moeten dat doel dienen. En dat betekent dat mooi zijn helemaal niet belangrijk is. Van belang is dat ze bijdragen aan de beleving van het verhaal. Dat ze de lezer mee weten te voeren. Dus in mijn mening horen mooi geconstrueerde zinnen niet thuis in een verhaal. Laat die zinnen maar apart verschijnen. Zonder context. Ieder met een eigen lijst eromheen. Zoals schilderijen in een museum die ieder apart worden bewonderd.

(Vorig stukje: Ook schrijven moet je oefenen.)Reacties:


Schrijf uw reactie!
Naam:


Mail-adres (niet verplicht):


Links

Schrijf je eigen Biografie!
- aan de hand van 100 vragen
- plaats er foto's bij
- onbeperkt veranderen of aanpassen
- zichtbaar voor andere of onzichtbaar, wat jij wil!


Brieven aan niemand anders.
Deze blog heeft tot doel om het met de hand schrijven van brieven te populariseren.

NaNoWriMo? | National Novel Writing Month
Jaarlijks terugkerend evenement in November om een boek te schrijven.

Leerwiki.nl
Vind je het leuk om te schrijven, en er ook nog wat mee te verdienen, meld je aan op leerwiki.nl. Je wordt super goed geholpen, en het is hardstikke gezellig!

De site voor uw verhalen en gedichten voor BelgiŽ en Nederla
Druk-bezochte site waarop je je verhalen kunt plaatsen. Ook is er een forum, en een workshop.


Meer links...
Nieuwe link:


Anno 2008
Pages created by nanny