Boekje

** Een blog over het schrijven van verhalen en boeken **

Nanine Kamp
BoekjeArchieven

Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008
Archief 2007


RSS feed
Atom feed
Home


Nanine Kamp
Twee verschillende fasen.
(1 Sep 2008, 16:36:55)

Op de Yahoo-group 'Blyton' schrijven we momenteel aan een Round Robin. Dat is een verhaal waarvoor ieder om de beurt een hoofdstuk schrijft. Het is het tweede verhaal dat we al zo doen; en nu, bij dit tweede verhaal, beginnen patronen zich af te tekenen.
14 hoofdstukken hebben we al klaar, en ik merk dat de animo minder wordt. Was iedereen in het begin enthousiast, nu heeft ieder het druk met andere bezigheden. De interesse is afgenomen. Dit was bij het eerste verhaal ook het geval, en toen dacht ik nog dat het inderdaad de omstandigheden waren geweest. Maar nu begin ik te denken dat het meer aan het structuur van het verhaal ligt.
In het begin ligt het verhaal nog niet vast. Het is nieuw, en je kunt er nog alle kanten mee op. Ieder schrijft enthousiast, en voegt er zijn stukjes aan toe. Maar op een gegeven moment zijn er voldoende stukjes, en begint het verhaal complex te worden. Het wordt oppassen dat je geen fouten maakt. En het wordt puzzelen om alle losse eindjes nog bij elkaar te houden. Het schrijven wordt een andere bezigheid: Van uit de losse pols fantaseren, tot puzzelen en diep nadenken voordat je begint. En dat is niet voor iedereen weggelegd.
Elk verhaal heeft deze structuur. En het is bij elk verhaald dat je deze twee fases dus zult tegenkomen. Ik merk dat de interesse dan afneemt. En het kan best zijn dat op dit punt veel verhalen worden weggelegd, om nooit meer afgemaakt te worden. En dat is zonde. Want als je aan een verhaal begint, droom je van het moment dat deze af is. En een verhaal dat niet af is, is geen verhaal.
Wil je een verhaal dus kunnen afmaken, dan moet je bedacht zijn op deze twee verschillende fasen: De eerste fase van ongeremde creativiteit, en de tweede fase van puzzelen en plannen. Het is zaak beide fasen aan te kunnen.

(Vorig stukje: Twijfels)Reacties:


Schrijf uw reactie!
Naam:


Mail-adres (niet verplicht):


Links

Schrijf je eigen Biografie!
- aan de hand van 100 vragen
- plaats er foto's bij
- onbeperkt veranderen of aanpassen
- zichtbaar voor andere of onzichtbaar, wat jij wil!


Brieven aan niemand anders.
Deze blog heeft tot doel om het met de hand schrijven van brieven te populariseren.

NaNoWriMo? | National Novel Writing Month
Jaarlijks terugkerend evenement in November om een boek te schrijven.

Leerwiki.nl
Vind je het leuk om te schrijven, en er ook nog wat mee te verdienen, meld je aan op leerwiki.nl. Je wordt super goed geholpen, en het is hardstikke gezellig!

De site voor uw verhalen en gedichten voor BelgiŽ en Nederla
Druk-bezochte site waarop je je verhalen kunt plaatsen. Ook is er een forum, en een workshop.


Meer links...
Nieuwe link:


Anno 2008
Pages created by nanny