Boekje

** Een blog over het schrijven van verhalen en boeken **

Nanine Kamp
BoekjeArchieven

Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008
Archief 2007


RSS feed
Atom feed
Home


Nanine Kamp
Voor wie schrijf ik nou eigenlijk?
(14 Sep 2008, 21:26:21)

Dat is wat je je afvraagt als je een aantal verhalen geschreven hebt. Als schrijver wil je dat wat je maakt, nuttig is. Je wilt voor anderen schrijven. Je wilt dat mensen van je werk genieten. Dat je verhalen worden gelezen.
Maar de praktijk is anders: vrienden en familie-leden lezen je verhalen, en dan wordt het stil. Je werk verdwijnt naar achteren. En het wordt vergeten. Er is niemand meer die er geÔnteresseerd in is, en er is niemand meer die je boek nog wil lezen. En je wordt bang dat je werk voor niets is geweest. En dan kan ineens de vraag opduiken: Voor wie schrijf ik nou eigenlijk?

Het wrange antwoord op deze vraag is dat je voor jezelf schrijft. Je doet het voor jezelf, niet voor iemand anders. En waarom? Omdat het je hobby is. Omdat je gelukkig wordt als je iets kan neerzetten. Omdat iets diep in je steeds weer vraagt om verder te schrijven.
Daar begon je schrijverij mee. En ik denk dat het goed is dat steeds voor ogen te houden. Schrijven doe je in eerste instantie voor je zelf. Als de buitenwereld interesse heeft, fijn. Maar anders ben je ook blij.

Maar er is nog een reden om je niet te laten afleiden door de eis dat anderen je boeken moeten lezen. En ik denk dat deze reden nog veel belangrijker is. Deze reden is dat je schrijven moet oefenen.
Elk boek dat je schrijft zal je beter maken. Elk verhaal is een oefening, waaruit je leert, en waarvan je de ervaringen meeneemt naar je volgend verhaal. Elk boek dat je schrijft, is daarom nodig voor je ontwikkeling als schrijver en moest worden geschreven om te kunnen groeien.
Je zult dus eerst een aantal boeken moeten schrijven om te kunnen ontwikkelen, voordat je werk van kwaliteit gaat afleveren. Boeken creŽren, die eigenlijk alleen maar dienen als oefening. Dat is een taai proces en daar zit je nu midden in. Maar deze klus is niet zo taai, als het lijkt. Want je hebt je immers passie. Je houdt van schrijven. Dus wat een oefening zou moeten zijn, gaat eigenlijk vanzelf. Dus je komt er wel door heen. Laat je daarom niet afleiden door het feit dat je boeken minder worden gelezen als dat je zou willen. Houd voor ogen dat je op dit moment alleen voor jezelf schrijft.

(Vorig stukje: Twee verschillende fasen.)Reacties:

T.A.P., 15 Sep 2008, 12:03:59
Heel herkenbaar! Ik heb het geluk dat ik drie vriendinnen heb met dezelfde liefde voor schrijven, dus ik kan hen mijn schrijfsels voorleggen. Ook al wordt dan een boek van me niet uitgebracht, dan heb ik gelukkig nog hun enthousiaste reacties en feedback. :)Schrijf uw reactie!
Naam:


Mail-adres (niet verplicht):


Links

Schrijf je eigen Biografie!
- aan de hand van 100 vragen
- plaats er foto's bij
- onbeperkt veranderen of aanpassen
- zichtbaar voor andere of onzichtbaar, wat jij wil!


Brieven aan niemand anders.
Deze blog heeft tot doel om het met de hand schrijven van brieven te populariseren.

NaNoWriMo? | National Novel Writing Month
Jaarlijks terugkerend evenement in November om een boek te schrijven.

Leerwiki.nl
Vind je het leuk om te schrijven, en er ook nog wat mee te verdienen, meld je aan op leerwiki.nl. Je wordt super goed geholpen, en het is hardstikke gezellig!

De site voor uw verhalen en gedichten voor BelgiŽ en Nederla
Druk-bezochte site waarop je je verhalen kunt plaatsen. Ook is er een forum, en een workshop.


Meer links...
Nieuwe link:


Anno 2008
Pages created by nanny