Boekje

** Een blog over het schrijven van verhalen en boeken **

Nanine Kamp
BoekjeArchieven

Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008
Archief 2007


RSS feed
Atom feed
Home


Nanine Kamp
Opbouwen van spanning
(27 Aug 2007, 08:01:00)

De afgelopen weken heb ik het boek 'Robbert Jan en het geheimzinnige hotel' van Enid Blyton gelezen (Zoals je wellicht weet, is Enid Blyton mijn favoriete schrijfster). Het volgende stukje viel me op:

Behoedzaam zochten ze hun weg door de steile gang. Af en toe knipten ze hun lantaarns even aan om zich te orienteren. Nog steeds was geen enkel geluidje te horen. Maar opeens begon Crazy zachtjes te grommen.

De vier zinnen horen bij elkaar. De eerste drie bouwen een spanning op, die in de vierde tot uiting komt. Hoe komt dat? Hoe komt het dat de eerste drie zinnen je een gevoel geven van 'voorzichtig, pas op!', en je bij de vierde zin denkt: 'Ojee, daar heb je het al'? Het is een mooie constructie. In de eerste zin zit het woord 'behoedzaam'. Dit woord 'behoedzaam' geeft een indruk van voorzichtigheid en langzaam. In de tweede zin lees je dat de jongens risico nemen: ze knippen af en toe hun zaklantaarns aan. En ze knippen ze even aan, niet te lang. Deze twee eerste zinnen zijn elkaars tegenovergestelden: de jongens moeten behoedzaam zijn, maar ze nemen toch risico's. De zinnen bouwen zo de spanning op. De derde zin stelt de lezer gerust dat de gewaagde daad van het aanknippen van de zaklantaarns tot nu toe gelukkig nog geen effect heeft gehad. Maar het heeft wel iets van: het kan altijd nog! Wat deze derde zin ook heeft, is dat deze zich naar buiten orienteert. Het bereidt de vierde zin voor. Het laat de lezer voelen dat er meer in die donkere gang is. En dat dat wel eens gevaarlijk kan zijn. En inderdaad, in de vierde zin gaat het verhaal verder.

Mooi, mooi, mooi!(Vorig stukje: Afstand)Reacties:


Schrijf uw reactie!
Naam:


Mail-adres (niet verplicht):


Links

Schrijf je eigen Biografie!
- aan de hand van 100 vragen
- plaats er foto's bij
- onbeperkt veranderen of aanpassen
- zichtbaar voor andere of onzichtbaar, wat jij wil!


Brieven aan niemand anders.
Deze blog heeft tot doel om het met de hand schrijven van brieven te populariseren.

NaNoWriMo? | National Novel Writing Month
Jaarlijks terugkerend evenement in November om een boek te schrijven.

Leerwiki.nl
Vind je het leuk om te schrijven, en er ook nog wat mee te verdienen, meld je aan op leerwiki.nl. Je wordt super goed geholpen, en het is hardstikke gezellig!

De site voor uw verhalen en gedichten voor Belgi en Nederla
Druk-bezochte site waarop je je verhalen kunt plaatsen. Ook is er een forum, en een workshop.


Meer links...
Nieuwe link:


Anno 2008
Pages created by nanny